dimarts, 19 de març del 2019

Projecte Ressonàncies de talent

CONCERT DE RESSONÀNCIES DE TALENT  A CORT


Aquest proper dia 21 de març a les 17’30h a les escales de Cort es realitzarà el concert del projecte de Ressonàncies de Talent, projecte sociomusical que es du a terme als CEIP de Rafal Nou i Son Canals dels  barris de Pere Garau i Rafal, entre la JOIB, els centres educatius i el programa d’Escoles Obertes de l’Àrea d’Educació de l’Ajuntament de Palma.


Aquest concert constarà de dues parts. La primera iniciarà amb el grup de Cant Coral del projecte i presentaran un petit repertori de cançons a dues veus (…….)  i la segona més instrumental, acompanyats dels joves mestres de la JOIB, l’orquestra de corda infantil representarà cinc peces ( café con hielo, himne de l’alegria….)


Enguany durant el curs 2018-19 el projecte ha anat creixent. S’ha creat una petita Orquestra de Corda Infantil  de 27 joves músics, de 5è i 6è dels dos centres i els d’ESO, infants que havien participat del projecte els cursos anteriors i que han volgut continuar pertanyent al projecte.


Tots els dijous horabaixa al CEIP de Son Canals de 17h a 19h es fan assajos amb sessions grupals, i dia 10 de febrer varen participar per primera vegada de la diada organitzada per ACHINIB, a la celebració de l’Any Nou Xinès. Solen fer cada 3 mesos petites audicions o petits concerts, dins el seu propi centre o entorn.


Aquest concert es fa amb la idea i objecte que els alumnes tenguin concerts de manera continuada per mantenir la il·lusió i reforçar els aprenentatges apresos durant el curs, i que a més a més el projecte comenci a tenir una certa dimensió dins la ciutat.








Projecte  sociomusical Ressonàncies de Talent


Agents del Projecte: 


CEIP Son Canals i CEIP Rafal Nou, Jove Orquestra de les Illes Balears (JOIB), Programa d’Escoles Obertes de l’Àrea d’Educació, Fundació Daniel i Nina Carasso, Fundació Barceló.


Adreçat a alumnat de : 3er, 4rt, 5è i 6è curs d’Educació Primària i ESO dels centres IES Ses Estacions i Arxiduc Lluís Salvador... que han  participat del projecte anys anteriors en els centres de primària.


Explicació des del Programa d’Escoles Obertes: una de les finalitats Programa d’Escoles Obertes de l’Àrea d’Educació és la de facilitar i promoure l’obertura dels CEIP’s de Palma  dins horari no lectiu  amb activitats socioeducatives ampliant l’oferta d’aquestes als infants i famílies i a més vincular-les amb l’entorn més proper i la ciutat.


El projecte de Ressonàncies construït des del treball conjunt entre entitats socials i  diferents administracions fa possible aquest projecte, a l’hora que ofereix oportunitats a infants en situacions de més desigualtats, utilitzant la de la música com element educatiu i cohesionador, i amb el gran suport  de Fundació Daniel i Nina Carasso i enguany, 2019, de la Fundació Barceló


Les finalitats de la Jove Orquestra de les Illes Balears centra la seva activitat en tres eixos:

- Formació de joves músics en l'àmbit d’Orquestra Simfònica. 

-Realització de concerts

- Creació d’ una escola musical per a infants en situació de Vulnerabilitat i de l'exclusió social essent l’Orquestra mitjà de formació, aprenentatge, ajuda econòmica per a la creació d'un futur musical.



Objectius del projecte:

Desenvolupar una Educació musical de Qualitat en dos Centres d'Educació Infantil i Primària, en horari no lectiu, incloent  també alumnat amb menys oportunitats socials de CEIP Rafal Nou i CEIP Son Canals i del seu entorn  més proper, recent ment s’ha incorporat el CEIP Vivero, amb un grup de cant coral.


- Interrelacionar als centres educatius implicats amb la Jove Orquestra de les Illes Balears  a  través de les diferents d'activitats musicals.

- Establir una línia de suport i seguiment a l'alumnat amb talent, perquè aquest pugui desenvolupar les seves capacitats artístiques

- Professionalitzar la carrera de joves músics mitjançant la seva  formació orquestral en el si de la Jove Orquestra de les Illes Balears.

- Aprofitar els coneixements apresos pels Joves músics per a la posterior aplicació en les activitats dels centres educatius en horari no lectiu.

- Realitzar activitats musicals de dimensió comunitària i  la cohesió social als propis centres educatius i als barri en actes de cert relleu musical, fent que els infants i joves siguin els principals protagonistes.


Fases i activitats del projecte

Durant el curs 2015-16, la Jove Orquestra  i el programa d’Escoles Obertes elaboraren el projecte que es va presentar a una línia de subvenció de la  Fundació Daniel i Nina Carasso (Resonancias). Aquest va ser seleccionat per l’esmentada entitat que durant 3 anys que donarà diferents suports al projecte, sobretot  l’econòmic.


Durant el primer trimestre del curs 2016-17, de la mà dels centres escolars el projecte s’ha introduït  paulatinament dins  les seves comunitats educatives , bàsicament dins horari no lectiu, a través de les activitats de Cant Coral i de Concerts pedagògics a les aules per part dels joves músics, que acostava la Jove Orquestra, els instruments  als alumnes d’una manera activa i lúdica


A finals del primer trimestre els cantaires  de l’activitat de Cant Coral de cada centre acompanyats dels músics de la Jove Orquestra de les Illes Balears  realitzaren uns petits concerts a professorat, alumnes i famílies. S’aprofitaren  les dates de Nadal per presentar el projecte.


Paral·lelament els joves de la Jove Orquestra han fet diferents formacions adaptades encaminades per al bon desenvolupament dels tallers  grupals d’instruments de corda (violí i viola) i de llenguatge musical, que es va  iniciar el segon trimestre. Cada centre ha anat adaptant  el projecte  a les seves necessitats i possibilitats.


El finançament del projecte per part de la Fundació Daniel i Nina Carasso, i ara, el de la Fundació Barceló, ha permès formar a joves músics de la JOIB en la seva carrera musical, comprar instruments  i materials musicals per als infants dels centres,  incorporar aquests joves al projecte a i a les dues comunitats educatives, oferir activitats musical als alumnes dins el seu propi centre de manera gratuïta.


Relació i resum de dates destacades


Fi de curs 2016-17 es va realitzar al  CEIP Son Canals on varen participar les dues comunitats educatives conjuntament. Les famílies  i els centres varen poder gaudir de concerts  duits a terme tant pels joves de la JOIB, com els avenços dels alumnes de cada centre, la música clàssica va inundar els centres i l’entorn d’aquesta barriada (Pere Garau)


Durant el  curs 2017-18 , novament es posa en marxa el projecte i ja des d’un bon inici els alumnes de  3er , 4rt, 5è i 6è d’ambdós centres, aproximadament 80 alumnes,  ja iniciaren el projecte amb totes les disciplines que contempla el projecte (Cant Coral, Instruments de Corda, violí i viola i llenguatge musical) Aquestes activitats es duen a terme en grup o petit grup per tal de crear dinàmiques de cohesió, convivència i compartir.


Com s’han comentat anteriorment cada centre ha adaptat el projecte en funció de les seves necessitats i característiques, mentre que CEIP Son Canals ha incorporat part del  projecte dins horari lectiu, realitzant desdoblament perquè els infants puguin fer classes d’instrument i llenguatge musical i just deixant el Cant Coral tots els dimarts horabaixa de les 17’30 a les 18’30, el CEIP Rafal Nou ha optat per desenvolupar tot el projecte dins l’horari no lectiu i ampliar l’oferta d’activitats complementàries del centre.


- Enguany durant el curs 2018-19 el projecte ha anat creixent des de dues vessants.  Per un costat s’ha creat una petita Orquestra de Corda Infantil  de 27 joves músics, de 5è i 6è dels dos centres i els d’ESO, infants que havien participat del projecte els cursos anteriors, i que han volgut continuar pertanyent al projecte; i també el mes d’octubre, el CEIP Vivero ha volgut obrir una via de participació incorporant un grup de cant coral , que es realitza cada dimarts de 15’30h a 16’30h.


Tots els dijous horabaixa al CEIP de Son Canals de 17h a 19h es fan assajos amb sessions grupals de violí i viola, i dia 10 de febrer varen participar  per primera vegada de la diada organitzada per ACHINIB, a la celebració de l’Any Nou Xinès. Solen fer cada 3 mesos petites audicions o petits concerts, dins el seu propi centre o entorn, amb la idea i objecte que tenguin concerts de manera continuada c per mantenir la il·lusió i reforçar els aprenentatges apresos durant el curs, i que a més a més el projecte comenci a tenir una certa dimensió i presència dins la ciutat.


Bimensualment s’ha obert espai de coordinació i seguiment del projecte de tots els mestres d’Educació musical, joves i mestres  de la Jove Orquestra per anar ajustant el projecte, fer seguiment de les activitats, seguiment de l’aprenentatge dels alumnes i preparar i planificar els concerts de cada trimestre.

 Escrit per Sandra Pozuelo Portas i Llorenç Coll Vionesa

 Tècnics d’intervenció educativa

Àrea d’Educació I Esports. Ajuntament de Palma.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.